Храните с висок гликемичен индекс повишават кръвната захар, което кара тялото да произвежда повече инсулин. Той е хормон, произвеждан в панкреаса, който позволява на човешките клетки да използват и съхраняват захарта от въглехидратите.
Инсулинът стимулира андрогените (мъжките хормони), които от своя страна стимулират прекомерното производство на себум (себорея) и хиперкератинизацията (свръхпроизводството на клетки, което води до втвърдяване на кожата, а то от своя страна – до запушване на мастните жлези). Себореята и хиперкератинизацията са ключови етапи от развитието на акне.
Храните с висок ГИ включват: рафинирани храни като бялата захар и белия хляб, сладките храни (тук попадат безалкохолните напитки и шоколадът, които често се посочват като отключващи фактори за акне), картофите и белия ориз.
Опитайте да замените храните с висок ГИ с храни със среден до нисък ГИ, които освобождават захари по-бавно (например варива – боб и леща – и пълнозърнести храни, някои плодове и зеленчуци).
Храните, богати на влакнини (овес, леща и др.), също могат да спомогнат за регулиране на инсулина (знае се, че инсулинът стимулира мъжките хормони, които могат да предизвикат акне). Акне диета, богата на фитоестрогени – естествени, растителни хормони в храни като соята, боба и лещата – може също да ви помогне да балансирате хормоните си.
Гликемичният индекс може да бъде подвеждащ. Храните, приготвени в мазнина, имат по-нисък ГИ от същите храни, когато не са приготвени в мазнина, тъй като мазнините забавят абсорбцията на въглехидратите. Така чипсът има по-нисък ГИ от картофите, но това не означава, че е по-полезен за вас. Диетата с нисък ГИ също така може да има високо съдържание на мазнини, затова трябва да се следва разумно.